ZEMİN KAPLAMA UYGULAMALARI
Zemin Döseme & Laminat Parke
Laminant Parke Özellikleri
Laminant parke, talaş, fındık kabuğu gibi ağaç yan ürünlerinin tutkal, formaldehit tipi sentetik malzemeler ile preslenmesi sonucu oluşan bir parke çeşididir. Ağaç görünümlü olan laminant parkeler düşük maliyetleri nedeni ile günümüzde oldukça sık tercih edilmektedir. Bu yazımızda laminant parke özelliklerine, avantajlarına ve dezavantajlarına değineceğiz.
Laminant parke ağaçlara alternatif olarak üretilmeye başlanmıştır. Laminant parkeüretimine ihtiyaç duyulma nedenlerini sıralayacak olursak:
– Ağaç çeşitlerinin gün geçtikçe azalması,
– Ahşap malzemelerin üç boyutlu çalışma özelliği,
– Ahşap malzemelerin bakım zorluğu,
– Ahşap malzemelerde giderek artan maliyet faktörü.
Laminant yer döşemeleri darbelere, çizilmelere, aşınmalara, temizlik maddelerine ve güneş ışınlarına karşı son derece dayanıklıdır. Evlerin dışında insan yoğunluğunun fazla olduğu banka, otel, alışveriş merkezleri gibi mekanlar için de son derece uygun olan laminant yer döşemeleri seçiminde bazı noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu dikkat edilecek noktaları şu şekilde sıralayabiliriz:
– Kullanılacak ortam insan yoğunluğuna dayanabilecek dirençte olmalıdır,
– Tercih edilen marka ISO 9002 belgesine sahip olmalıdır,
– Avrupa ülkelerinde aynı kalitede ve aynı ad ile sayılan bir ürün olmalıdır,
– Malzemenin devir sayıları yeni normlara göre belirtilmiş olmalıdır.
Laminant parkelerin diğer parke çeşitlerine göre birçok avantajı ve dezavantajı vardır. Son derece dayanıklı olan laminant yer döşemeleri oldukça kolay bir şekilde döşenir. Ürünlerin birbirine geçer nitelikte olmasından dolayı herhangi bir çivi, zımba gibi malzemeye ihtiyaç duyulmaz. Farklı model ve renk seçenekleri bulunan laminant parkeler son derece şık bir görünüme sahip olup hemen hemen her türlü yüzey üzerine döşenebilmektedir. Bu parkeler de diğer parkeler gibi suya dayanıksızdır. Yüzey su ile uzun süre temas ettiğinde parkenin birleşim yerlerinin alt katmanlardan ayrılması durumu meydana gelir. Aynı zamanda sentetik olmasından dolayı akustiği kötüdür ve çok ses çıkarır.
Genel olarak bakıldığında laminant parkeler maliyetinden ve ahşap görünümünden dolayı çok sık tercih edilmektedir. Evinize en uygun laminant parke seçimi ve döşemesi için işinde ehil firmalardan destek almanız en doğru tercih olacaktır.
Lamine Parke Özellikleri
Lamine parke, tamamen doğal olup %100 ağaçtan yapılan, son derece kaliteli ve şık bir zemin çeşididir. Meşe, kayın, ıroko, sapelli, akçaağaç gibi birçok çeşidi bulunan lamine parkelerin en önemli özelliği birkaç katmandan oluşuyor olmasıdır. Bu katmanlar birbirlerine zıt bir şekilde preslenmiştir. Bu durum da, parkenin kötü hava koşullarından daha az etkilenmesini sağlamaktadır. Lamine parkeyi oluşturan katmanların en üstünde meşe gibi kıymetli ağaçlar kullanılırken, alt katmanlarında ise kavak gibi daha az değerli ağaçlar kullanılmaktadır.
Lamine parkeler tamamen ağaçtan yapılması ve organik olması nedeni ile günümüzde çok sık tercih edilen bir parke çeşididir. Bu yazımızda lamine parkeözelliklerine, bakım ve tamiri konusunda dikkat edilmesi gereken noktalara değineceğiz.
Parke tercihi yaparken kullanıcıların dikkat ettiği ilk nokta görselliktir. Kullanıcılar gözlerine hoş gelen, zevklerine hitap eden parke tercihleri yapmaktadır. Ancak görselliğin yanında dikkat edilmesi gereken son derece önemli noktalar vardır. Parkede kullanılan ağacın kalitesi, parke üzerinde kullanılan cila malzemesinin kalitesi gibi noktalar parke seçiminde büyük önem taşımaktadır.
Lamine parke her ahşap yapı gibi suya ve neme hassas olduğu için kesinlikle su ile temas ettirilmemelidir. Parke temizliği, ahşap zeminler için üretilmiş temizleme malzemeleri ile yapılmalıdır. Öncelikle zeminde bulunan toz kuru bir bezle alınır. Ardından ahşap temizlik malzemesi uygulanmış ve çok iyi sıkılmış nemli bezle silinir.
Lamine parkelerde meydana gelebilecek hasarlar tamir edilirken farklı uygulamalar gerçekleştirilir. Örneğin; zeminde çizik, ezilme, aşınma gibi problemler meydana gelirse sistre uygulamaları yapılır. Sistre, parkelerin sistre makinesi ile zımparalanıp cilalanması işlemleridir. Eğer zeminde şişme meydana gelirse ilk olarak şişmeye neden olan kaynak kesilmelidir. Zeminde oluşan şişme çok fazla ise parkeler sökülmeli ve değiştirilmelidir. Belli metrekareler içinde oluşan büyük şişmelerde parke değişimi sadece o bölge için yapılır ve çok fazla maliyeti yoktur. Ancak sıkıntı büyükse ve parkelerin komple değişmesi gerekiyorsa, kullanıcılar için çok yüksek maliyetlere yol açacaktır. Bu nedenle zemin döşemeden önce şişmeye neden olacak nem, su gibi etkenlerin o bölgede olup olmadığı iyice kontrol edilmelidir.
Uygulaması, bakımı ve tamiri son derece dikkat gerektiren lamine parkeler için işinde ehil firmalar tercih edilmelidir.
Döseme Seçiminin Püf Noktaları
Evinize döşeme yapılacak ama hangi malzemeyi kullanmalıyım diye düşünüyorsanız bu yazı tam sizlik. Döşeme malzemeleri seçerken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Şimdi onları inceleyelim.
Öncelikle ürünün paketlenmeden önce kaç kat cilalandığını bilmek gerekir. Standartlara göre parkelerin dört ile yedi kat arasında UV cila ile cilalanıp paketlenmesi gerekmektedir. Masif ve klasik parke döşemelerinde cila, elle de sürülebilir. Bu uygulamada cilanın rengini, çeşidini kendinizi seçebilirsiniz.
Cila çoğu ahşap döşemelerin üzerinde kullanılmakta olan poli-üretan karışımlardan hazırlanmaktadır. Su bazlı olan cilalar çabuk kuruması, kokusuz olması ve çevre dostu olması gerekçesi ile tercih sebebidir. Üstelik diğer cila çeşitlerine göre daha dayanıklıdır. Ancak poli- üretan karışımından oluşmuş bu cilaların bir olumsuz özelliği bulunmaktadır. Bazı ağaç döşeme çeşitlerini yakarak renginin değişmesine neden olabilmektedir.
Doğal cilalar, genelde ahşap döşemeler üzerine uygulanmaktadır. Yağ ve koruyucu mumlardan yapılmaktadır. Döşemede kullanılan ağaç türünü elinizle hissedebilirsiniz. Genellikle antika zemin malzemelerinin üzerinde kullanılırlar.
Döşeme için kullanılan malzemelerin fiyatları boyutlarına ve kalitelerine göre değişmektedir. Kullanılan ağaç çeşidine göre döşemenin metre kare fiyatı değişecektir. Mesela meşeden yapılmış parkelerin metre kare fiyatı 30 lira iken wenge gibi ithal malzemelerin kullanıldığı parkelerin metre kara fiyatı 150-200 tl arasında değişmektedir. Ekonomik açıdan bir zarara uğramamanız için önce parke döşenecek mekanın boyutlarını hesaplayın. Satın alırken bu boyutun üzerine maksimum yüzde onluk bir ilave yapınız. Bu yüzde onluk dilim zayiat faktörüdür. İşçilik de parke fiyatlarını etkileyen bir diğer unsurdur. Büyük bir bütçe ayırdığınız döşemeleri işçiliği için işini bilmeyen kişilere emanet etmeyiniz.
Döşeme konusunda en pahalı olan her zaman en iyisi olmayabilir. İkinci sınıf bir malzeme ile de harika ürünler yaratılabilir. Döşeme konusunda genelde karşılaşılan bir sorun da şudur: Kurumamış şap üzerine yapılan uygulama sonunda ürünün kısa sürede atması; yerinden çıkması.
Gerek elde cilalama işleminin başarılı olması için, gerek cilanın döşemenize zarar vermemesi için, gerek gerçek bir işçiliğin sağlanması için, gerekse de ürünü doğru yerleştirmek için mutlaka işin ehilerinden yardım almanızı öneririz.
Ahsap Zemin Kaplama ve Bakımı :
Doğal ham madde olan ahşap hem kalitesi hem de şıklığı ile vazgeçilmeyen zemin kaplama ürünüdür. Döşemelerin fazla sayıda renk ve model seçenekleri vardır. İçlerinde modası geçmeyen ve ömrü en uzun olanı ise ahşap döşemelerdir.
Zemin döşemeniz de ahşap parkeler kullanabilirsiniz. Yoğun kullanım alanlarında seçilen ahşabın kaliteli olması gerekir. Bunun için aşınmaya karşı dayanıklı ağaçlardan işlenmiş ahşapları tercih edebilirsiniz.
Zemininizin şık bir görüntüsü olsun isterseniz bunun için kullanacağınız döşemenin parçalı değil, bütün kesim olmasına dikkat ediniz. Koridorlarınız için de parlak ve bütün parkeleri tercih etmeniz onu daha çekici kılacaktır.
Evinizde daha ciddi ağır bir hava hissetmek isterseniz zemin döşeme seçeneğinizi daha koyu renklerden tercih etmelisiniz. Bunun için ceviz ağaçlarından işlenmiş döşemeleri kullanmanız gerekir. Ancak ceviz ağaçlarından üretilmiş parkeler doğada zor bulunduğu için daha pahalı olabilir. Bunun yerine ahşap renklere boyanmış meşe ağaçlarından üretilmiş parkeleri tercih etmeniz ekonomik açıdan cebinizi yakmayacaktır.
Ahşap döşemeler eviniz için oldukça idealdir. Kaliteli malzemelerle yapılmış bir zemin uzun yıllar dayanabilir. Ancak ahşap zeminin bakım ve koruması için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.
Döşeme yaparken kullanılacak malzemelere dikkat etmek temel kuraldır. Zemin döşemelerin yapımında; alt tabakada kullanılan şilte gibi malzemelerin fazla kalın kullanılması döşemenin aşırı esnemesine yol açabilir. Ahşap zemin temizliğinde süpürge kullanılırken yumuşak fırçalı ucunu mutlaka takmalısınız. Süpürgenin sert ucu ahşabın çizilmesine neden olur. Kullanılan sandalye,sehpa,masa gibi eşyalar genelde sürtülerek kullanılır. Bu nedenle zeminle temas halindeki bölgelerine yapışkanlı koruyucular yerleştirilmelidir. Evinize ayakkabı ile girmeniz de döşemelerin eskimesinde etkilidir.
Zemin döşemenize yılda bir kere cilalama yapmanız ömrünü uzatacaktır. Evin dış kapısı çelik ise bu da altındaki döşemenin çizilmesine neden olur. Bunu önlemek için kapı altı süngerlerinden ya da paspaslarından yararlanabilirsiniz. Su ile temas olması zemin döşemelerin en büyük düşmanıdır. Radyatörlerin su sızdırmamasına özen gösteriniz. Su ile temas halinde zemininizi hemen kurulayınız. Temizlik esnasında deterjan kullanmayınız. Kimyasal madde katılan deterjanlar zemin döşemenizin ömrünü kısaltacaktır. Bunun yerine özel olarak üretilmiş ahşap temizleyicileri kullanmanızı öneririz.
Banyo Zemini İçin Alternatif Seçenekler
Banyo zemini için yer döşemesi seçmeden önce kendi zevkleriniz dışında dikkat etmeniz gereken bir takım unsurlar vardır. Her şeyden önce ortamdaki suya ve neme dayanıklı bir seçim olmalıdır. Arayacağınız özellikler arasında; uzun ömürlü olması, kolay temizlenebilmesi, güvenli ve sağlıklı olması, leke tutmaması da mutlaka yer almalıdır. Bu yazımızda banyo zeminine uygun döşeme seçeneklerinden söz edeceğiz.
- PVC-Vinil Banyo Zemini
Günümüzde plastik döşeme malzemeleri arasında banyo zemini için en çok tercih edilen döşeme türü Vinil Döşemelerdir. Kaliteli bir Vinil Döşeme sağlığa zarar vermez, leke tutmaz ve temizliği oldukça kolaydır. Zararlı kimyasallar içermez ve hijyeniktir. Gün içerisinde birçok kez ıslanan banyo için kullanışlı bir seçenektir.Vinil döşemelerin kullanım kolaylığı bir yana, ahşap ya da seramik görünümlü seçenekleriyle zevkinize uygun döşeme modelleri bulabilirsiniz. Ancak uyarılması gereken bir husus, ucuz malzemeden kaçınmanız olacaktır. Hesaplı olsun diye seçeceğiniz kalitesinden emin olmadığınız vinil döşemeler hem sağlığınızı tehtid edecektir, hem de uzun yıllar kullanacağınız kullanışlı bir malzeme olmayacaktır.
- Doğal Taş
Dekorasyon modasında banyo zemininde doğal taş seçimiyle pozitif bir enerji yakalamak son zamanlarda oldukça tercih edilen bir seçenektir. Banyoda doğal taş kullanmak diğer seçenekler gibi hesaplı olmasa da prestijli şıklığı inkar edilemez. Adından da anlaşılacağı gibi kullanılan malzemesi doğaldır ve bu sebeple kaygan olan zemininin su ve nem nedeniyle daha da kaygan olmasına sebep olabilir. Bu yüzden doğal taş seçerken cilalı taşların daha da kaygan olacağı unutulmamalıdır. Her ne kadar pahalı bir seçim olsa da granit, traverten ya da mermer gibi bir malzemenin kullanılmasıyla banyonuz bir adım ötede bir şıklığa sahip olacaktır.
- Seramik Karolar
Banyo zemininde kaymalara karşı özel olarak üretilen özel dokulu ve mat seramik karolar, duvar karolarına göre daha sert ve ağır yapıdadır. Farklı ölçülerde seramik karolar bulabileceğiniz gibi beşgen, altıgen gibi farklı seçenekleri de kolayca bulunabilmektedir. Her dekorasyona uygun modelde bulabileceğiniz bu tarz banyo zemini , renk ve desen bakımından oldukça zengindir. Seramik yer karoları hijyenik ve kullanışlıdır. Ancak suyu emmeyecek bir malzemeden olmasına dikkat ederek seçmelisiniz. Neme karşı duyarlı ve gözenek sayısı düşük olmalıdır.
Banyo zemininde kullanacağınız bütçenize uygun, kullanışlı döşemeleri evinize ve zevkinize göre işin ehli firmaların yardımıyla gerçekleştirebilirsiniz.
PVC Zemin Döşeme
PVC kaplama; zemin döşemede sık kullanılan bir yöntemdir ve zeminin plastik ile kaplanması demektir. Geçmişi otuz yıl öncesine kadar dayanmaktadır. Kullanımı ve temizliğinin çok kolay olması nedeniyle oldukça yaygınlaşmıştır. Dünyada kullanılan plastikler arasında ikinci sıraya yerleşmiştir. Üstelik fiyatları da çok ekonomik. Her zevke uygun modeller cebinize uygun fiyatlarla hizmetinize sunulmaktadır.
PVC kimyasal maddelerden üretilmektedir ve yapısında bazı karışımları barındırmaktadır. Bu da ona renk özelliği, parlaklık ve esneklik kazandırmıştır. PVC’ler yapısı itibarıyla su geçirmezler. Bu nedenle su ile temas halinde olan bölümlerde tercih edilir. PVC’lerin özelliklerini şöyle sıralayabiliriz : Uygulaması kolay, renk çeşitleri oldukça fazla, hafif, ısıya dayanıklı, ışığa karşı dirençli, kir tutmaz, kolay temizlenir. Görüldüğü üzere PVC kaplamaların pek çok avantajı vardır.
PVC kaplamalar, ses yalıtımı da sağlamaktadır. Gürültüyü azaltır ve rahat bir ortam hazırlar. Plastiki yapısı esnek olduğu için temas halinde sertlik hissetmezsiniz. Bütün bir görüntüsü vardır bu da mekanınızı daha çekici kılmaktadır. şZemin döşemelerinin esnek olması ofis, mağaza,ev gibi yaşamın her alanında kolaylık sağlamaktadır.
PVC zemin döşemelerinin temizliği de oldukça kolaydır ıslak bir bezle silmeniz yeterli olacaktır. Ancak iki üç ayda bir koruyucu ürünlerle ve parlatıcı cila ile bakım yapmanızı öneririz. Bu bakım zemin kaplamanızın ömrünü uzatacaktır. PVC döşemeler diğer zemin döşemelere göre günlük yaşantıya ve ekstra durumlara karşı dirençlidir. Mesela tekerlekli sandalyeye en dayanıklı olan zemin döşeme ürünleri PVC’ lerdir. Yapısında bulunan özellikler sayesinde ısıdan etkilenmez ve yangın riskini en aza indirir. Diğer zemin döşemeler gibi sıvıyı bünyesinde hapsetmez; sıvılara karşı emici değildir. Yerden ısıtmalı sisteme uygundur.
Zemin döşemelerinin esnek olması ofis, mağaza,ev gibi yaşamın her alanında kolaylık sağlamaktadır. PVC zemin döşemeler böcek ve kemirgenlere karşı da dayanıklıdır. Her yerde güvenle kullanacağınız PVC kaplamalar aynı zamanda geri dönüşümlüdür. Kullanılmış kaplamalar üretimde tekrar kullanılabilmektedir. Bu da önemli tercih sebeplerindendir. Üstelik düşük enerjide üretilebilmektedir. Fayanslar gibi karo şeklinde veya bütün olarak kullanılabilir. Renk ve desen seçenekleri ile ahşap bir görünüm bile yaratabilirsiniz. Taşıdığı özellikler sayesinde çoğu kişi tarafından kabul edilmektedir.
Epoksi Zemin
Epoksi zemin, diğer zemin çeşitlerine göre daha dayanıklı olduğu için birçok yerde tercih edilen bir zemin çeşididir. Boya, astar, yapıştırıcı olarak da farklı alanlarda kullanılabilen epoksi, kimyasal bir reçinedir. Bu yazımızda epoksi zeminin özelliklerine, kullanım alanlarına ve uygulama esnasında dikkat edilmesi gereken noktalara değineceğiz.
Öncelikle epoksi zeminin özelliklerini sıralayalım.
– Kimyasal etkilere karşı son derece dayanıklıdır.
– Hızlı ve kolay uygulanabilir.
– Su geçirmez, toz, kir ve leke tutmaz.
– Temizliği kolay ve hijyeniktir.
– Darbelere karşı dayanıklıdır.
– Yapışma niteliği yüksektir.
– Tek parça olarak uygulanabilir.
– İstenilen renkte yapılabilir.
Epoksi zemin kullanıldığında onarım işlemleri kolaylıkla gerçekleştirilebilir. Diğer zeminlerde meydana gelebilecek hasarları onarmak oldukça sıkıntılı ve masraflı bir iştir. Ancak epoksi zemin, yapısı sayesinde oluşabilecek çatlaklar ve delikler kolaylıkla onarılabilir. Tabi epoksi zemin darbelere karşı son derece dayanıklı olduğu için çatlak veya deliklerin oluşması oldukça zordur.
Epoksi zeminin kullanım alanları şu şekildedir.
– Tekstil fabrikaları
– İlaç fabrikaları
– Gıda üretim tesisleri
– Elektrik santralleri
– Yükleme boşaltma alanları
– Montaj alanları
– Boyahane ve bakım üniteleri
– Hastaneler
– Okullar
– Oto galeriler
– Otoparklar
Epoksi zemini uygularken bazı noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Örneğin uygulamadan önce zemin kir ve tozdan arındırılmalıdır. Ayrıca zeminin kuru olması gerekmektedir. Uygulanacak alanın sıcaklık ve nem oranı da son derece önemlidir. Belirttiğimiz bu noktalar dışında seçilecek firma da oldukça önemlidir. Kaliteli işçilik için işinde ehil firmalar tercih edilmelidir.
Fayans Seçenekleri
Fayansınızı seçerken dikkat etmeniz gereken küçük bir detay olarak kalibre numarasını verebiliriz. Bu numara küçük olarak gözükse de çok önemli bir detaydır. Fayansın fabrikadan üretildiği tarih ve partinin detaylarını veren bu numara ile aynı zamanda üretilmiş diğer ürünleri de bulabilirsiniz. Her ne kadar aynı ürün seçeneği olsa da farklı tarihlerde üretilen ve farklı kalibre numarasına sahip fayansların arasında çok küçük de olsa farklar bulunmaktadır. Bu da belki de herkes anlamasa da dikkatli gözlerden kaçmayacak bir eksik görüntü oluşturabilir. Bu riske girmemek için aynı partiden tüm malları almanız gerekir. Bunun yanında saklanma koşulları da fayansların farklılaşmasına sebep olur. Buna göre sağlıksız koşullarda bekleyen fayanslar nemlenme veya bozunma gösterebilirler. Renk solmaları yaşanabilir.
Fayans uygulaması yapılırken de hava girişlerinin iyice kapatılması önemlidir. İlerleyen zamanlarda hava kabarmaları ile patlamalar ve kırılmalar yaşanabilir. Bunun yanında yoğun kullanılacak alanlarda daha güçlü malzemenin seçilmesi gereklidir.
Renk konusunda ise eğer tek renk seçilecekse mümkün olduğunca açık ve sade renklerin kullanılması gereklidir. Koyu renklerden faydalanılması isteniyorsa bu farklı renk seçenekleriyle kontrastlar yapılarak sağlanabilir.
Taş Döşeme Ve Püf Noktaları
Mermer Döşeme Ve Çeşitleri
